Talat Orhon – Biz İktisatlılar: İçimizden Biri

BİZ İKTİSATLILAR: İÇİMİZDEN BİRİ

TALAT ORHON

İktisat Fakültesi mezunları Cemiyeti olarak yaptığımız bu paylaşımda bu ay sizlere Sayın Talat Orhon’u dostlarının gözünden tanıtacağız.

Talat Orhon bey Camiamıza çok değerli katkıları olan; Vakıf başkanlığı görevinde bulunmuş, görev süresi boyunca, başarılı yönetim anlayışı, dengeleri koruyan tavrı , camiamıza yaptığı maddi manevi desteği ve yardım severliği ile hatıralarımızda yer etmiş değerli bir büyüğümüzdür.

Talat Orhon, TÜSİAD Konsey üyeliği, İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası Meslek Komite başkanlığı, Paşabahçe’de yönetim kurulu başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Ayrıca Talat Orhon İstanbul Üniversitesi tarafından “Fahri Doktor” unvanı verilen ilk ekonomisttir.

Talat Orhon aynı zamanda İ.Ü. İktisat Fakültesi’nin Sadece beş kişiye takdim edilen “Altın Onur Rozeti” sahibidir.

Değerli büyüğümüzü saygı ve minnetle anıyor; köşemize yazıları ve fotoğrafları ile destek olan Sayın Mustafa Aktaş, Sayın Ahmet Özkan ve Sayın M. Yalçın Orhon’a teşekkür ediyoruz.

İ.Ü. İKTİSAT FAKÜLTESİ MEZUNLARI CEMİYETİ

TALAT HÜSEYİN ORHON 

1950 de Fakültemizden mezun olan, T. İş Bankasından görevlerinden sonra Şişe Cam Fabrikaları Genel Müdürü olan, 1986 -2001 yıllarında mezunlarımızın kurduğu İKTISATLILAR VAKFI’nın Başkanlığını üstlenen Talat H. Orhan ile Vakıf yönetim ve denetim kurullarında görev aldığım dönemdeki gözlem ve izlenimlerimi paylaşacağım.

1. İş disiplini, titizliği, takipçiliği ve sorunlara çözüm üreten yaklaşımı takdire şayandı.

2. Ceket mendili ve kravat iğnesi ile birlikte çok şık giyinir gerek iş gerek sosyal yaşamında temsile önem verirdi. Çalışma arkadaşlarına, çevresine örnek olur, dış görünüşe ve davranışlarına özen göstermesini isterdi.

3. Şişe Cam ve İktisatlılar Vakfındaki görevi süresince, Mezunlar Cemiyetinin etkinliklerini maddi ve manevi desteklerini (özellikle İktisatçılar Haftası için) esirgemezdi. Toplantılara katılır, fon yaratır, görüşlerini açıklardı.

4. Talat Bey, tanımaktan, birlikte çalışmaktan onur duyduğum, iş ve sosyal yaşamında kalıcı güzel izler bırakan, eğitime önem veren, yardımsever bir büyüğümüzdü. 

Onu saygıyla anıyorum.

Mustafa Aktaş

1968 Mezunu, Cemiyet Divan Kurulu Üyesi, Cemiyet Gönüllüsü

Talat beyi 1973 yılında, yıllık için reklam almaya gittiğim Kabataş’taki İş Bankası şubesinde tanıdım.

Sonra Dernek faaliyetleri süresince sıcak ilişkilerimiz oldu. Başkanlığım döneminde ise Vakıf Yönetim Kurulun da birlikte olduk. Çözümleyici, dengeleri koruyan, sevecen bir insandı. Vakıf – Dernek ilişkilerinin en sıkıntılı döneminde hastalıklı yapının normale dönüşümünde baş aktör oldu. Vakfın faaliyetlerinin en üst düzeye ulaşması için büyük katkıları oldu. Önceleri Barbaros Bulvarı Dikilitaş civarında Şişecam Genel müdürlüğünde yapılan vakıf toplantıları Talat beyin yardımı ile Rumeli caddesindeki daireye taşındı. Vakıf yaptığı faaliyetlerle elde ettiği gelirden cemiyetin “İktisat Haftalarına” düzenli katkıda bulundu.

En son evinde ziyaret ettiğimi anımsıyorum. Değerli bir büyüğümüzdü. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyorum.

Ahmet C. Özkan

Talat Orhon

Herkes için olduğu gibi benim babam da benim için güvenli bir liman olmuştur. Varlığı, hayata ve iş dünyasındaki duruşu örnek alınacak bir insandı. Birçok nasihatte bulunmuş olmakla birlikte bizler hayat felsefemizi onun birkaç sözü üzerine kurduk. Hiç unutamadığım bir sözü şu olmuştur. “Kimsenin önünde eğilmeyin, kimseye “eyvallahınız” olmasın.” Bizlerin hayatını yönlendiren bu gibi nasihatleri ile çocukları olarak ona layık, dik duran insanlar olduk. Ruhu şad olsun.

M. Yalçın Orhon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir