Tarihçe

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti (İFMC), 1 Mart 1943 tarihinde İÜ İktisat Fakültesi’nin kuruluşundan yedi yıl sonra fakültemizin ilk mezunları tarafından İktisat’lılar arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye’nin gündeminde olan konuların İktisatlı bakış açısı ile tartışılmasını ve sorunların çözüm yollarının sağlıklı zeminlerde bulunmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Kurucu üyelerimiz aşağıdaki gibidir.

Kurucu Üyelerimiz:

Turhan KENTBAY

Hasan GÖRÜN

Rıfat KOŞAL

Faruk FENİK

Hayrettin PEKER

Sami VARDAR

Haluk TATARAĞASI 

Kurulduğu tarihlerde Cemiyetin merkezi İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Lacivert Han’dadır. 1954 yılında ise Cağaoğlu’ndaki Şerefefendi sokağa taşınılmıştır. Bu yıllarda İ.Ü. İktisat Fakülesi mezunları yurdun dört bir yanında çalışmaya başlamışlardır. Mezunlarla iletişimi geliştirmek amacıyla 1958 yılında Ankara Şube faaliyete geçmiştir.

İFMC, genel merkez çalışmalarını sürdürmek için 1962 yılında Tünel’deki bugün de Genel Merkezimiz olan mülkü satın almıştır.

4 Ocak 1963 yılında düzenlenen Genel Kurul’da alınan bir kararla İstişare Heyeti (Divan Kurulu) oluşturulmuştur. İlk üyeler Şemsettin Güler, Rıdvan Yükselen, Melih İsfendiyar, Süha Aksoy, Ali Tokmakoğlu olarak belirlenmiştir. Divan Kurulu üyeleri İFMC Genel Kurulunca belirlenmektedir ve bugün de işleyen bir Kuruldur.

1 Temmuz 1964’te İktisat Dergisi’nin ilk sayısı yayınlanmıştır. İktisat Dergisi’nin cemiyet adına ilk sahibi Oktay Emed ve ilk Yazı İşleri Müdürü: Nihat Batur’dur. İktisat Dergisi bugün de faaliyettedir. 2022 yılında internet ortamında yayınlanması için çalışmalar sürmektedir.

İlk İktisatçılar Haftası 09 Aralık 1974 yılında “Sanayileşmenin Neresindeyiz?” üst başlığıyla yapılmıştır. 1980 yılı olağanüstü dönemi hariç aralıksız devam eden bir etkinlik olan İktisatçılar Haftası, Türkiye ve dünya gündemindeki önemli iktisadi, sosyal ve kültürel olayların sağlıklı bir zeminde tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu bir platformdur.

19 Temmuz 1978 yılında üyelere yönelik olarak Karınca Bülteni yayınlanmaya başlamıştır.

1985 yılında Cumartesi Söyleşileri başlamış,1987 yılında diplomasını alamamış mezunlara Cemiyet aracılığıyla diploma dağıtılmış, maddi açıdan zor durumda olan 10 öğrenciye karşılıksız burs verilmiş, 1988 yılında Karınca Ödülleri dağıtılmıştır.

16 Mayıs 1993 tarihinde İKDOS Doğa Yürüyüşleri Grubu Faaliyete geçmiştir. İktisat Doğa Sporları Grubu (İKDOS) günlük ve daha uzun süreli doğa yürüyüşleri ve dağcılık faaliyetleri düzenlemekte olup faaliyetlerini sürdürmektedir.

24 Eylül 1994 tarihinde Karıncalar Günü başlamıştır. Mezun ve üyelerimizin Fakültemizle olan bağlarını sürdürmesi için ilk defa 24 Eylül 1994 tarihinde İ.Ü. İktisat Fakültesi’nin bahçesinde gerçekleşen Karıncalar Günü her yıl sonbaharda düzenlenmekte; 25 yıllık mezunlara sertifika, 50 yıllık mezunlara, emekli hocalarımıza ve Fakülteyi derece ile bitiren öğrencilere plaket verilmekte, ayrıca temsili bir ders yapılmaktadır.

 2000 yılı Ocak ayında İktisat’ın Dama Taşları seminer dizisi başlamıştır. Cemiyetin uzun soluklu etkinliklerinden olan ve dönem dönem tekrarlanan dizi kitap olarak da yayınlanmıştır.

22 Şubat 2000 tarihinde Cemiyete gelir sağlamak amacıyla Finansbank’la İFMC Kredi Kartı için anlaşma yapılmasına karar verilmiştir.

15 Ağustos 2000 tarihinde İFMC Marmara Depremi Raporu açıklanmıştır. İktisat Fakültesi ile ortak olarak yapılan “17 Ağustos Depreminin Adapazarı ve Kocaeli İllerine Ekonomik ve Sosyal Etkileri” başlıklı çalışma kitap haline de getirilmiştir.

2000 yılında ayrıca İktisat Fakültesi öğrencilerine yönelik olarak mesleğe yönlendirme toplantıları başlamıştır. 

27 Ocak 2001’de İFMC’nin kendisine ait ilk genel merkezi olan Tünel’deki daire restore edilerek İFMC Karınca Eğitim Merkezi olarak açılmıştır

2002 yılında Bilime – Hocalara Saygı başlığıyla bir ekinlik dizisi  başlamıştır. Bilim dünyasını derinden etkilemiş ve saygınlık kazanmış, bilime önemli katkılarda bulunmuş bilim insanlarını tanıtmayı amaçlayan etkinlikler büyük ilgi görmüştür.

2002 yılında ayrıca İFMC Türk Sanat Müziği Korosu şef Osman Aksu yönetiminde çalışmalara başlamıştır. 2016 yılına kadar 10’dan fazla konser verilmiştir.

2010 yılının Ekim ayında “İktisatçılar Tartışıyor” başlıklı yeni bir etkinlik dizisi başlamıştır.

Bu yıllarda gerçekleşen bir diğer etkinlik dizisi ilki 21 Mayıs 2012’de yapılan “İFMC Tez Tartışmaları”dır.

2012 yılında öğrencilere yönelik olarak da bir etkinlik dizisi başlamıştır. İlki 14 Kasım 2012 tarihinde yapılan İFMC Kariyer Destek Atölyesinin yürütücülüğünü üyemiz Faruk Dönmez yapmıştır. Program büyük ilgi görmüştür.

5-22 Kasım 2012 tarihleri arasında, Ziraat Bankası’nın Tünel Beyoğlu’nda bulunan salonunda 2. İFMC Karma Resim Sergisi düzenlenmiştir.

6 Haziran 2015 tarihinde Uygarlık Tarihi dizisi başlamıştır. Yrd. Doç. Dr. İlker Aktükün’ün sunumuyla gerçekleşen söyleşi dizisinde ilk insandan günümüze kadar uygarlık tarihi ve siyasi tarih incelenmektedir.

23 Aralık 2015 tarihinde İktisat Fakültesi öğrencilerine yönelik olarak üyemiz Mesut Cemal Çağlar yönetiminde “Speaking Club” başlamıştır. 2017 yılı Mayıs ayında sona eren çalışma büyük ilgi görmüştür.

16 Aralık 2016 tarihinde İFMC İktisadın Dama Taşları etkinliği başlamıştır. 2016-2017 döneminde iktisadi düşünce tarihi kapsamında 14 etkinlik yapılmıştır.

İFMC’nin öğrencilerle daha yakın ilişkiler kurması amacıyla bu dönem ayrıca bir Öğrenci Komisyonu kurulmuş, Komisyon ilk toplantısını 9 Mayıs 2017 tarihinde yapmıştır.

28 Temmuz 2017 tarihinde “Karıncalar Mutfakta” isimli yeni bir etkinlik dizisi başlamıştır.

16 Ekim 2017 tarihinde başlayan “Biz İktisatlılar İçimizden Biri’’ etkinliğimiz günümüzde sosyal medya hesaplarımız üzerinden devam etmektedir.

14 Kasım 2017 tarihinde İFMC 75. Yıl Fotoğraf Yarışması şartnamesi kabul edilmiştir. Yarışma konusu; “İktisat’a Bakmak Hayata Bakmak” olarak belirlenmiştir.

Yarışmanın jüri üyeleri Sema Karlıova, Gültekin Alkurt, Şahin Özkök, Ümran Kalafat ve Yarışma Sekretarya görevlisi Kazım Ulutaş 26.03.2018 tarihinde İFMC‘nin Tünel’deki İdari binasında toplanarak yarışmada dereceye giren ilk 3 fotoğrafı, mansiyon alan 3 fotoğrafı ve sergilenme hakkı kazanan 24 fotoğrafı seçmişlerdir.

Yarışmada birincilik ödülünü Hakan Çöplü, ikincilik ödülünü Pınar Aslandağ  ve üçüncülük ödülünü Ferhat Keskin kazanmışlardır.

Aralık 2018- Mart 2020 tarihleri arasında öğrencilerimizin, dil eğitimi konusundaki talepleri doğrultusunda, hocamız Oğuz Cincioğlu yönetiminde iki seviye İngilizce kursu düzenlenmiştir. 16.Mart 2020 tarihinden itibaren dersler Pandemi nedeniyle zorunlu olarak sonlandırılmıştır.

16 Mart 2020 tarihinde Gümüşsuyu caddesi, Ulusal apartmanında bulunan İktisatlılar Evi, pandemi nedeniyle boşaltılmıştır.

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını nedeniyle tüm etkinliklerimiz sosyal medya hesaplarımız üzerinden devam etmektedir.

Yakın bir gelecekte tekrar bir araya geleceğimiz günleri özlemle bekliyoruz.