BİZ İKTİSATLILAR: İÇİMİZDEN BİRİ ORHAN SOFUOĞLU

BİZ İKTİSATLILAR: İÇİMİZDEN BİRİ
ORHAN SOFUOĞLU
Bu ay İÜ İktisat Fakültesi 1958 mezunu üyemiz, 2015 yılında kaybettiğimiz Sayın Orhan Sofuoğlu’nu tanıtmak, anlatmak ve anmak istiyoruz. Uzun yıllar İFMC Genel Başkanlığı görevinde bulunmuş ve vefatına kadar İFMC Divan Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmüş olan Orhan Sofuoğlu, İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti’nden şöyle bahsediyor “Benim İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti ile ilişkilerim 1962-63 yıllarına dayanır. O zamanlar yerimiz yoktu Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi’nde ikinci katta Oktay Emed‘in odasında toplanırdık. Nihat Batur, Zeki Erginsu, Mithat Dağdeviren‘le birlikte balolar düzenlerdik, Galip Dede Caddesindeki yerimizi o dönemde aldık.’’
Pek çok üyemizin yakından tanıdığı, mezun olduğu günden bu yana Cemiyetimize maddi ve manevi desteğini sürdürmüş olan Orhan Ağabey’i sevgi, saygı ve özlemle anıyor, paylaşımımıza yazıları ile destek olan Sayın Mustafa Aktaş’a ve Sayın Vahap Adıyaman’a teşekkür ediyoruz.
İÜ İKTİSAT FAKÜLTESİ MEZUNLARI CEMİYETİ

ORHAN SOFUOĞLU
Cemiyetimizin Divan Kurulunda ve Vakfımızın Denetim Kurulunda uzun yıllar birlikte çalıştığım Orhan Sofuoğlu ağabey, ticari zekası, pratikliği ve çözüm üretici yaklaşımlarıyla takdir ve hayranlık duyduğum bir büyüğümdür.
İktisatlı ve Galatasaraylı olmak önceliği idi, bu kurumlara canı gönülden sessizce hizmet etmesini ayrıca belirtmeliyim. Cemiyet Başkanlarımız Nihat Batur ve Esin Kuyulu ile Divan Kurulundaki şakalaşmaları, atışmaları, simit peynir yanında nerede tatlı deyişi, gündem konularını hızla çözüm üreten yaklaşımı güzel anılarım arasındadır.
Kendisiyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduğum Orhan Sofuoğlu ağabeyi şükran ve minnetle anıyor, ışıklar içinde uyumasını diliyorum.
Cemiyet Yönetimimizi bu kadirşinas yaklaşımları için kutluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Mustafa Aktaş 1968 Mezunu
İFMC Divan Kurulu Üyesi

Değerli Cemiyet Üyeleri ve Kıymetli Dostlar,
Cemiyet Yönetimimizin benden isteği üzerine, İçimizden Biri değerli ağabeyim Orhan Sofuoğlu ile ilgili bir şeyler yazma şansım olduğu için Cemiyet yönetimine teşekkür ederek duygularımı kısaca aktarmaya çalıştım.
1936 yılında; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İktisadi ve İçtimai İlimler Enstitüsü Müdürü Profesör Fritz Neumark; bağımsız bir İktisat Fakültesi kurulması konusunda kendisinden bir rapor istendiğinde aşağıdaki satırları yazmıştı.
“Yeni Türkiye’de de, son zamanlarda bu gibi elemanlara (yüksek tahsil görmüş iktisatçılara) karşı aynı ihtiyaç kendini hissettirdi. Türk iktisadının asrileştirilmesi, bilhassa devlet tarafından teşvik edilen sanayileşme hareketi, işte bütün bunlar burada da iktisadın iyi bir terbiye görmüş ilim adamlarının yetişmesini zaruri kılmaktadır. Memlekette, bu güne kadarki tahsil metotları ile bu zarureti hakkıyla karşılamak ise mümkün değildir…. Bu husus bu ihtiyaç, sanayileşme ve etatizm ile muvazi olarak gittikçe fazlalaşacağına göre, yabancı memleketlerde tahsil görmüş üç beş kişi ile karşılamak tamamıyla imkânsızdır.”
Profesör Fritz Neumark’ın Raporu İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmiş, yapılan inceleme ve yazışmalar sonucunda konu, Bakanlar Kurulu’nda ele alınmış ve 14 Aralık 1936 tarih ve 2/5719 sayılı kararname ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kurulması uygun görülmüştür. Alınan karar, dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan tarafından 21.XII.1936 tarihli yazı ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bildirilmiştir.
Buna göre; “Memleketimizde başlayan yeni iktisadi inkişaf dolayısıyla, devletin sınai ve tüccari bir çok yeni işletmeler kurduğu göz önüne alınarak, bu işletmeler için tam hazırlıklı elamanlar yetiştirmek ve iktisadi bünyemizde esaslı ilmi araştırmalar yapmak üzere İstanbul Üniversitesi’nde bir İktisat Fakültesi açılmıştır.”
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma ve sanayileşme sürecinde ihtiyaç duyulan eğitimli iktisatçıları yetiştirmek için yola çıkan Fakültemiz, bir yandan bu görevini hakkıyla yerine getirirken, bir yandan da aynı amaçlar doğrultusunda Ülkemizdeki pek çok İktisat Fakültesinin kurulmasına da öncülük etti.
Aradan geçen yıllar boyunca İktisat Fakültesi mezunları ve mensupları, Ülkemizin ekonomik ve sosyal politikalarının biçimlenmesinde çok etkili oldukları gibi, ülke siyasetinde de aktif rol oynadılar. Bir yandan da ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve İktisatlılar arasındaki dayanışmayı sağlamak amacıyla örgütlenme çalışmalarına başladılar.
Fakültemizin kuruluşundan yedi yıl sonra 1 Mart 1943 yılında ilk mezunlar tarafından kurulup faaliyete başlayan İÜ İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti (İFMC ve ya Cemiyet) Türkiye’nin en eski mezun derneklerinden biri olarak çalışmalarına başladı. Orhan Sofuoğlu da hiç zaman kaybetmeden Cemiyete üyelik kaydını yaptırıp Cemiyet çalışmalarında aktif olarak yerini aldı.
Daha sonra;
İÜ İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti’nin 1985 yılı olağan genel kurulunun dilek ve temenniler maddesinde bir öneri verilerek bu öneri doğrultusunda vakıf kurma çalışmalarına başlandı,
13 Kasım 1986 yılında camiamızın önemli bir kesiminin desteğiyle Orhan Sofuoğlu’nun da kurucular kurulu üyesi olduğu İÜ İktisat Fakültesi Mezunları ve Mensupları Vakfı (İktisatlılar Vakfı) kurularak faaliyetlerine başladı.
Gerek Cemiyette gerek Vakıfta ihtiyaç duyulan her zaman değerli ağabeyimiz Orhan Sofuoğlu yaşamı boyunca camiamızın hep yanında oldu. Cemiyetin Divan Başkanlığı görevini üstlendikten sonra ise daha çok Cemiyet faaliyetlerine katkı sunmaya çalıştı. Çok değerli abimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.
Onunla geçirdiğimiz yıllar, hepimiz için büyük bir ilham kaynağıydı. Hem camiamıza yaptığı katkılar hem de insanlara dokunan kişiliği, onu unutulmaz kılıyor.
Orhan Sofuoğlu, yalnızca İFMC’nin Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Başkanlığı, Divan Kurulu Başkanlığı, Vakıf Mütevelli Heyet Üyeliği gibi önemli görevleri başarıyla yerine getiren bir iktisatlı değil, aynı zamanda çevresindekilere yol gösteren bir dost, bir ağabey ve bir rehberdi. Cemiyet çalışmalarını büyük bir özveriyle takip eder, etkinliklerimize katılarak her zaman yapıcı katkılar sunardı. Onun İFMC’deki varlığı, cemiyetimizin temel değerlerini yücelten bir güçtü.
Orhan Sofuoğlu, aynı zamanda ince düşünceli, derin bir inanca sahip, mütedeyyin bir insandı. İnancını her zaman samimiyetle yaşayan, çevresine saygı ve hoşgörüyle yaklaşan bu yönü, onun karakterine ayrı bir güzellik katıyordu. Onun bu özelliği, insanları bir araya getirme becerisi ve her türlü konuda çözüm odaklı yaklaşımıyla birleşerek İFMC’de güçlü bir dayanışma ortamı yaratmıştı.
Onu yalnızca görevleriyle değil, dostluğuyla ağabeyliğiyle ve bizlere verdiği güvenle anıyoruz. Onunla çalışmış biri olarak, bıraktığı izlerin, camiamızda her zaman hatırlanacak değerler olarak kalacağından eminim. Orhan Sofuoğlu, bizim için her zaman bir ağabey olmanın ötesinde, hayatına dokunduğu herkesin kalbinde silinmez bir yer edinmiştir.
Bugün, onun hatırasını yaşatmaya inancımızı bir kez daha dile getiriyor ve onun bıraktığı değerleri sürdürmeye çalışacağımızı yineliyoruz.
Sevgili ağabeyim, ruhun şad olsun, ışıklar içinde uyu. Seni sevgi ve özlemle anıyoruz.
Vahap Adıyaman
İFMC Eski Genel Başkanı
İktisatlılar Vakfı Eski Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir